2016 Yaz Olimpiyatları, ilk kez Güney Amerika’da yapıldı ve Brezilya’nın en büyük 2. şehri Rio de Janeiro’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. 1968 yılında gerçekleşen Meksika Olimpiyatlarından sonra ikinci kez Latin Amerika’da gerçekleşen bu etkinlik, 5 Ağustos’ta başladı ve 18 Eylül’de bitti. 2016 Yaz Olimpiyatları içinde yeralan oyunlar, Barra, Deodoro, Maracana ve Copacabana bölgelerinde gerçekleştirildi.

2016 Yaz Olimpiyatlarında, Olimpiyat maskotları Vinicious ve Tom oldu. Vinicious tüm Brezilya’da yetişen hayvanların bir karışımı olacak şekilde tasarlanmıştı. Tom ise Brezilya ormanlarında yetişen tüm bitkileri temsil edecek tarzda yapılmıştı.

Olimpiyatlar için, 2016 senesinin başında yapılan bir açıklamaya göre Temmuz ayına kadar 4.000 kişilik iş alanı açığı olduğu duyurulmuştu. Olimpiyat Komitesi aynı zamanda Olimpiyatların başlamasına birkaç ay kala yeni bir açıklama ile tahminlerinden daha fazla kişiye ihtiyaç olduğunu iş alanlarında hala 4.000 kişiye daha ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Çoğunluk olarak taşımacılık, beslenme, güvenlik ve kurulum hizmetleri sektörlerinde bulunan bu açık, komite tarafından Olimpiyatların başlamasına günler kala tamamlandı ve Yaz Olimpiyatları sorunsuz şekilde tamamlandı.