Brezilya, Güney Amerika kıtasının neredeyse bütün merkez bölgesini ve kuzeydoğu kısmını kapsayan, 200 milyon nüfusu ile çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük ülkelerinden birisidir. Brezilya ırkı; Kızılderili, siyah ve beyaz ırklarının karışımından oluşmuş ve bu karışım kültüre de yansımıştır. Portekiz, Fransa ve Hollanda gibi ülkeler de, Brezilya kültürü oluşurken önemli birer etken olmuştur. Müzik, edebiyat ve resim gibi sanatın türleri de bu kültürel zenginlikten etkilenmiş ve Brezilya’da yaşam bu çeşitlilik ile renklenmiştir.
Dil
Brezilya eski bir Portekiz sömürgesi olması sebebiyle dil ve din seçiminde Portekiz’in etkisinde kalmıştır. Ancak ülke, Afrika, Avrupa ve hatta Orta Doğu ile Asya ülkelerinden de göç almış, göçmenlerin getirdiği kültür ile şekillenmiştir. Brezilya’da konuşulan Portekizce bölgelere göre; lehçe, aksan ve argo kelimelerde oldukça büyük farklılıklar gösterir.
Yerleşim
Brezilya’da yaşam, nüfusu 1 milyonun üzerinde olan 13 şehirde yoğunluk kazanır. Bu şehirlerin en büyükleri São Paulo ile Rio de Janeiro’dur. São Paulo, Güney Amerika’nın en büyük şehri olarak adlandırılmasının yanında, ülkenin başlıca sanayi merkezlerinden biri olma özelliğini de taşır. Rio de Janeiro, ‘Rio Karnavalı’ ile tüm dünya tarafından bilinen ve turizm geliri ile ülke ekonomisine katkı sağlayan bir başka önemli şehirdir. Ve şüphesiz ki, Brezilya’da yaşam en renkli görüntülerini Rio Karnavalı süresince sergiler.
İklim
Brezilya, coğrafi olarak tropikal iklim içinde yer alır. Ülkede gözlemlenen hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkmaz ve çok kısa bir dönem dışında sürekli olarak yaz mevsimi yaşanır. İklimi belirleyen Amazon – Yağmur Ormanları, doğal güzelliklerin oluşmasında da katkısı vardır.
Eğitim
Brezilya’da 8 senelik zorunlu eğitim devlet okulları tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Yüksek öğrenime devam etmek isteyenler için, devlet okullarının yanı sıra özel okullar da etkinlik göstermektedirler.
Spor
Spor ve özellikle futbol, Brezilya’da yaşam tarzını oldukça yoğun etkiler. Rio’da inşa edilmiş 180.000 kişilik Maracanã Stadı, Brezilyalılar için futbolun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Brezilya halkının uygun zaman ve yer bulduklarında hemen takım kurmaları, genç yaşlı demeden sokak aralarında futbol oynamaları futbola duyulan tutkudandır.
Bu güne kadar yapılan bütün Dünya Kupalarına katılmış tek ülke olan Brezilya, 18 Dünya Kupasında 5 şampiyonluk kazanmıştır.
Futbolun yanı sıra voleybol, basketbol, tenis, yüzme, plaj voleybolu, sörf, otomobil yarışları ve yelkencilik Brezilya’nın dünya çapında başarılar elde ettiği spor dallarıdır. Capoeira, özellikle ülkenin Afrika kökenli kültürünün, bütün dünyada dikkat çektiği folk etkinlikleridir.
Sanat
Brezilya’da mimari, heykeltraşlık ve resimde, 17’nci yüzyılın ortalarından beri gelişen Portekiz tarzı görülmektedir.
Coşkun Barok stili, oluşum döneminde Avrupa Stilinden tamamen ayrılarak Afro-Brezilya etkisi gelişmiştir.
Beyazlar, siyahlar ve melezler Brezilya’daki ressamlar, heykeltıraşlar, mimarlar, teknik ressamlar ve müzisyenler Güney Amerika kıtasındaki en yaratıcı sanatkarlar grubunu oluşturmuştur. Barok, klasik, çağdaş, soyut, figuratif, karnavaldan etkilenen veya halka yakın popüler stillerin ortaya çıkmasıyla sanatta farklı tarzlar da oluşmuştur.
Bu ana görüş etkisinden çeşitli alanlarda; mimarlıkta (Oscar Niemeyer), resimde (Cândido Portinari), müzikte (Heitor Villa Lobos), edebiyatta (Jorge Amado) ve sinemada (Glauber Rocha) zengin bir kültür doğmuştur. Brezilya müziğinde, İspanyol bolerosu ve Afrika müziğinin etkisi görülür.
Yemek
Brezilya Mutfağı denildiğinde akla ulusal bir mutfak gelmiyor çünkü Brezilya mutfağı da aynı kültürel mozaikten etkilenmiştir. Göçlerle birlikte Brezilya’ya gelen her etnik grup, beslenme alışkanlıklarını ve mutfaklarını, Brezilya topraklarında yetişen yiyecekler ile yeniden uyarlayarak Brezilya mutfağına yeni yemekler katmıştır. Ancak halk en çok et, tavuk veya balıkla birlikte hazırlanan pirinç ve fasulye yemeklerini tercih eder.
Daha çok her bölgede çeşitlilik gösteren, yerel mutfakların bir araya toplanmasıyla oluşmuş bir başka mozaiktir Brezilya mutfağı. Örneğin Portekizliler zeytinyağı, morina balığı ve sarımsağı tercih ederken Afrikalılar baharatlarından vazgeçmemişlerdir.
Bu büyük ülkenin genelinde tanınan ve her Brezilya ailesinde haftada en az bir kez pişen yemekler de vardır.
Bunlardan biri olan ve fasulye anlamına gelen “feijoada”, salçalı domuz, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişirilir. Her Cumartesi günü tüm lokantalarda öğle yemeği olarak bu yemek çıkartılır. Genelde hafta boyunca, pirinç, fasulye, kurutulmuş et, ve manyokayla beslenen Brezilyalılar, cumartesi günleri sindirimi oldukça güç olan feijoada yemeyi adet haline getirmişler.
Portekiz Mutfağında balık ve diğer deniz ürünleri ne kadar önemli yer tutarlarsa tutsunlar, Brezilyalılar mutfaklarında sadece yengeç, istakoz ve karidesi kullanarak binlerce çeşit yemek pişirirler. Diğer deniz ürünlerine ise pek rağbet etmezler. Sadece kıyı bölgelerinde kızarmış balık, kalamar ve ahtapot yaygın olarak tüketilir.
Din
Nüfusun yaklaşık %81’i Katolik, %18’i Protestan, %1’i ise Müslüman ve Musevidir.