Gentileza adı ile bilinen José Datrino, Brezilya’da yaşamış ve sokak hayatının en çok bilinen figürleri haline gelmiştir. 1917 ve 1996 yılları arasında yaşamış ve Rio de Janeiro’da duvarlara yazdığı ilginç yazılarıyla tanınmıştır.

1961 senesinde, çalıştığı sirkte büyük bir yangın meydana gelir ve 500’ü aşkın insan hayatını kaybeder. Yangın, dünyada gerçekleşmiş en büyük sirk faciası olarak da bilinir. José Datrino’da bu yangında 3 kızını ve 2 oğlunu kaybeder. Olaydan sonra, hayatı tamamen değiştirir. Yangının meydana geldiği yere giderek sirkin kurulduğu bölgeye ağaçlar, çiçekler ve bitkiler diker. Kaza kurbanlarının ailelerine elinden geldiğince yardım eder. Yaptığı iyilikler sayesinde, bu aileler tarafından, ‘iyilik’ anlamına gelen Gentileza ismi ile anılmaya başlar.

1970 yılında, yangının olduğu bu bölgeyi terk eder ve Rio de Janeiro’ya gider. Şehirde sokaklara, köprülere, otobüs ve trenlere, neredeyse halkın bulunduğu her yerdeki duvarlara yazılar yazmaya başlar. Bu yazıların biçimleri çok karakteristik olmasının yanı sıra hepsi sevgi, saygı ve cömertlik üzerinedir ve insanları iyiliğe, dostluğa ve paylaşıma davet eder.

Yıllar geçtikçe sanat niteliği taşıyan bu yazılar, vandallar ve farklı duvar yazıları tarafından kirletilmiş olsa da yaptığı işler 1999 senesinde koruma altına alınır ve restore edilir. Bir çeşit halk kahramanı olarak görülen bu iyilik sever insan için, ünlü müzisyen Marisa Monte tarafından Gentileza adında bir şarkı da bestelenmiştir.

Marisa Monte yorumu ile Gentileza